بررسی مقایسه ای عملکرد و برخورد بلشویکها و پلیس جنوب با ایرانیان در دوران احمدشاه قاجار (با تاکید بر درگیری با عشایر تحت والیگری دکتر مصدق)

Document Type : Original Article

Authors

1 phd student of History, Mahalat Branch, Islamic Azad University, Mahalat, Iran

2 Associate Professor, Payam Noor University, Tehran, Iran.

3 Assistant Professor, Department of History, Payame Noor University

Abstract

در دوران قاجاریه به ویژه پس از سلطنت فتحعلی شاه، ایران عرصه ی رقابت و کشمکش میان روس و انگلیس گردید. این شرایط در دوران ناصری و مظفری به اوج خود رسید و پس از انقلاب مشروطه نیز به انحاء مختلف تداوم یافت و در نهایت به انعقاد قرارداد 1907 و سپس 1915 میان روس و انگلیس انجامید که بر اساس آنها قلمرو قاجاریه عملا میان این دو امپراتوری منقسم شد. اما بروز انقلاب 1917 در روسیه و درپی آن مهاجرت اجباری برخی از روسهای سفید به ایران و برپایی جمهوری سوسیالیستی در گیلان معادلات را از هم گسیخت. از سوی دیگر اکتشاف نفت در مناطق جنوبی ایران و تشکیل پلیس جنوب توسط انگلیسیها شرایط را بغرنج‌تر نمود.
پس از جنگ جهانی اول دولت بلشویکی روسیه صلاح خود را در آن دید که در مناطق شمالی ایران مداخله ی نظامی کند و انگلیسیها نیز در مناطق جنوبی توسط پلیس جنوب به گسترش فعالیتهای نظامی خود دست یازیدند.
ما در این پژوهش با روشی توصیفی- تحلیلی در پی پاسخ گویی به این پرسش هستیم که در این دوران عملکرد و برخورد بلشویکها و پلیس جنوب با ایرانیان چگونه بوده و در مقایسه ی تشابهات و تفاوتهای هر یک به چه نتایجی نایل آمده ایم؟
ی

Keywords

Main Subjects